لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA
adik suka sangat... :)
CARA MEMBUAT KARIPAP PUSING
1. Ada 2 adunan
adunan mentega : 1 cwn tpg gandum tambah marjerin/mentega sikit2 hingga jadi doh, uli sampai boleh kepalkan jadi doh yer
adunan minyak masak : 3 cwn tepung gandum+ 2 senduk miyak yg dipanaskan +1 cawan air larut dgn 2 sudu teh garam.. tuang cikit2 hingga jadi doh..jgn ltk air jika dah boleh kepal2...
2. doh minyak buat blat lpstu gelek, doh mentega buat bulat let...
ak atas
3. tutup doh bulat bagi kemas
4. kepalkan jadi bulat2....
3. tutup doh bulat bagi kemas
4. kepalkan jadi bulat2....
5. Dah bulatkan, gelek lagi sampai nipis,
6. lepasu gulung lagi, sappu air sikit sebelum glung, supaya gulungan tak terbuka
7. gelek lagi sekali, gelek doh cara menegak...
8. sap gelek, sapu air sikit... gulung lagi sekali...
untuk dapatkan pusingan yg banyak, gelek doh ni panjang... dapatla gulungan/pusing yg banyak...
9. lepastu potong, jgn nipis2 nanti nak gelek doh ni, terbuka pula gulungan tu...
10. ambik satu dah gelek, letak ler inti tengah2 tu...
lipat 2 dan kelimkan mcm karipap yg biasa kita lihat tu... atau
11 gelek 2 potongan doh, letak inti kat tengah,
12 kelimkan keliling doh tadi...
11 dan 12 silap letak gmbar... hehheheh :)
siap.... goreng dengan minyak yg panas2 tau....
SELAMAT MENCUBA... :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan