لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA
PAINTING WISS ROLL
sumber dari KAK WAN
RESEPI : SWISS ROLL ZIRAFAH
Bahan A
3 biji putih telur
50gm gula kaster
1/4 sudu teh cream of tartar
3 biji putih telur
50gm gula kaster
1/4 sudu teh cream of tartar
Bahan B
3 biji kuning telur
15gm gula kaster
60g air
40g minyak masak
75gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanila
Bahan C
8gm serbuk koko
1 sudu kecil coklat emulco
Adunan Corak Zirafah
1 biji putih telur
2 sudu teh gula kaster
1 sudu teh tepung gandum
2 sudu besar dari adunan (yang di ketepikan)****
3 biji kuning telur
15gm gula kaster
60g air
40g minyak masak
75gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanila
Bahan C
8gm serbuk koko
1 sudu kecil coklat emulco
Adunan Corak Zirafah
1 biji putih telur
2 sudu teh gula kaster
1 sudu teh tepung gandum
2 sudu besar dari adunan (yang di ketepikan)****
CARA2 NYA…
1. Lakarkan
corak zirafah pd kertas minyak dan masukkan ke dalam loyang saiz 10 inci.
Nak senang print saja… kertas tu sapu minyak… letak dlm loyang, ambik sekeping lagi kertas minyak, takyah tekap ngan pen dah… terus je piping…
Nak senang print saja… kertas tu sapu minyak… letak dlm loyang, ambik sekeping lagi kertas minyak, takyah tekap ngan pen dah… terus je piping…
sumber google
2.
BAHAN A
Pukul semua hingga kembang dan bertanduk. KETEPIKAN…
Pukul semua hingga kembang dan bertanduk. KETEPIKAN…
3. BAHAN B
Pukul kuning telur dan gula hingga berkrim, tambah esen vanila, air dan minyak. Pukul sebati dan masukkan tepung, kaup balikkan hingga rata.
Simpan 2 sudu besar adunan (untuk corak zirafah).
Pukul kuning telur dan gula hingga berkrim, tambah esen vanila, air dan minyak. Pukul sebati dan masukkan tepung, kaup balikkan hingga rata.
Simpan 2 sudu besar adunan (untuk corak zirafah).
4.
BAHAN A +
BAHAN B + BAHAN C = Gaul hingga sebati
5. Adunan
Corak Zirafah
Pukul putih telur dan gula hingga kembang dan bertanduk. Masukkan 2 sudu besar adunan yang di ketepikan tadi di ikuti dengan tepung gandum. Kaup hingga sebati. Gunakan piping bag untuk lakaran corak zirafah…
Pukul putih telur dan gula hingga kembang dan bertanduk. Masukkan 2 sudu besar adunan yang di ketepikan tadi di ikuti dengan tepung gandum. Kaup hingga sebati. Gunakan piping bag untuk lakaran corak zirafah…
6. Bakar
pada 170C selama 1 minit dan keluarkan dari oven.
7. Tuang
adunan coklat ke atas corak zirafah tadi, ratakan
8. Bakar
sekali lagi pada suhu 190C selama 10-14 minit.
9. Bila
kek dah masak, keluarkan dari loyang. Biarkan sejuk dan permukaan corak
zirafah berada di atas. Keluarkan kertas alasnya perlahan-lahan supaya
corak tidak terkoyak.
10. Bila nak gulung, terbalikkan coraknya biar dibawah, Tepi kek
dipotong dan boleh disapukan dengan jem, buttercream atau frescream…
11. Gulung
dengan perlahan menggunakan kertas minyak.
simpan dalam peti sejuk lebih kurang sejam... siap dihidang..
simpan dalam peti sejuk lebih kurang sejam... siap dihidang..
selamat mencuba... :)
kalau taknak cuba, bleh saja terus order... :)
untuk tempahan sila hubungi
019-5720120
email nazroliza@yahoo.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan