بِسْـــــــــمِ اَللّهِ الرّحْمن الرّحيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA
lama tak update resepi yang liza dah cuba...
anak2 cukup suka sangat dengan kueh ni....
kalau dah malas sangat buat, beli je kat umah liza ni, tapi kena awal pagi lah beli, kalau dtg jam 8 pg memng takdolah...
mcm biasalah gugel cari resepi dan cuba...
Kuih Koci
Bersantan
Resepi Dapurmamasya
lebih kurang 20 biji bergantung pada besar yang kita buat lah...
BAHAN2
UNTUK DOH:-
250 g
tepung pulut
1/2 cawan
tepung pulut hitam (beli yg dah siap)
1 1/2 cawan air
BAHAN2
UNTUK INTI:-
1 biji
kelapa yg sudah diparut (minta parut putih saja ) g kedai senang… malas nak
parut
1 ketul
gula Melaka (guna gula merah, masak dan tapis)
1 cawan
gula pasir
2 helai
daun pandan, disimpul
1/2 cawan
air
BAHAN2 LAIN:-
Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan
dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci.
Minyak
kelapa secukupnya
2 cawan
pati santan + secubit garam + 1sb tepung gandum
kacau santan pekat dalam kuali dgn api perlahan, tambah garam secukup rasa utk rasa lemaknya, santan lagi banyak lagi sodap... nanti nak letak sekali masa bungkus doh.
CARA
UNTUK INTI:-
Potong
gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.
Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.
Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering
sedikit. Angkat dan sejukkan.
CARA BUAT DOH:-
Satukan
tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas. Tuang air sedikit demi
sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk
adunan. Jika kurang air tambah sedikit lagi.
CARA
MEMBUAT KUEH KOCI:-
Ambil
sehelai daun pisang, sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi. Ambil
sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti. Tutup inti dgn doh dan
bubuh satu camca teh santan pekat. Kemudian lipat seperti biasa. Bila siap,
susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak.
boleh juga rebus dulu doh yang dah di isi dengan inti... mcm dalam gambr atas... rebus sampai terapung macam buat kueh buah melaka tuuuuu... lepastu masukkan dalam santan dan gaul sekejap....
baru bungkus dengan daun pisang dan masukkan dalam santan satu sudu..... lpstu baru kukus sekejap...
Banyak
atau kurang jumlah kueh koci bergantung pada saiz kueh masing2 ye…
selamat mencuba....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan