macam2 yati buat... ada roti, kek, donut... dan yang best sangat.... sesiapa yang tempah wedding cake memang berbaloi2.... macam2 dekorasi pada kek... ada yang kek diletak atas basikal... ada waterfall lagi... siap ada tangga lah.. korang boleh tengok kat blog ataupun add jer friend facebook... semestinya sedap... itu yang paling utama....
dan kini liza nak kongsikan resepi ni pada semua...
BAHAN2 :
- 250GM TEPUNG GANDUM
- 63GM GULA AICING
- 125GM MENTEGA
- 1BIJI TELUR KUNING
- 1S/T ESEN VANILLA
CARA MEMBUAT:
GAUL TEPUNG BERSAMA GULA AISING SEHINGGA SEBATI. MASUK MENTEGA GAUL DGN TANGAN SEHINGGA JADI DOH, MASUK TELUR KUNING DAN ESEN VANILLA. GAUL SEBATI DAN MASUK KE DALAM PETI SEKETIKA..
JIKA HENDAK BUAT WARNA-WARNI, GAULKAN ADUNAN DENGAN SEDIKIT PEWARNA MAKANAN.. BENTUK DALAM BEKAS PASTRI, CUCUK PASTRI YANG SUDAH DIBENTUK DALAM ACUAN DENGAN GARFU DAHULU DAN BAKAR SUHU 150 DARJAH SEHINGGA KEKUNINGAN. TUNGGU SEJUK KEMUDIAN KELUARKAN DARI ACUAN. ISI BLUEBERRY DAN CHEESE KEMUDIAN BAKAR SEMULA. DAH SIAP....
JIKA HENDAK BUAT WARNA-WARNI, GAULKAN ADUNAN DENGAN SEDIKIT PEWARNA MAKANAN.. BENTUK DALAM BEKAS PASTRI, CUCUK PASTRI YANG SUDAH DIBENTUK DALAM ACUAN DENGAN GARFU DAHULU DAN BAKAR SUHU 150 DARJAH SEHINGGA KEKUNINGAN. TUNGGU SEJUK KEMUDIAN KELUARKAN DARI ACUAN. ISI BLUEBERRY DAN CHEESE KEMUDIAN BAKAR SEMULA. DAH SIAP....
CARA BUAT CHEESE FILLING:
- 250GM CREAM CHEESE
- 60GM GULA HALUS
- 20GM MENTEGA
- PUTAR DULU SEHINGGA SEBATI KEMUDIAN ISI 1BIJI TELUR DAN PUTAR KEMBALI..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan