اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
DAN SALAM CERIA....
ada sesiapa tahu macam mana nak buat koleh kacang....?
tak pernah tengok...pernah makan jer... meh ler cni tengok... cer tengok... rasanya macam senang atau tidak... senang je lah kan... kalau suka boleh buat dan cuba....
masak santan pekat nak dibuat tahi minyak
kena selalu kacau yer
perlahankan api, jgn terlalu kuat nanti cepat hangit....
tapiskan dan asingkan minyak nyer....
Bhn A
400g gula merah
100g gula
300g air
masak dgn sehelai daun pandan dan tapis hingga 500g
400g gula merah
100g gula
300g air
masak dgn sehelai daun pandan dan tapis hingga 500g
Bhn B
1peket kacang hijau
secubit garam
200ml santan kotak+ 1000 air
campur bhn a dan bahan b... tapis
masak sehingga pekat dan letakkan 2 sudu besar minyak
1peket kacang hijau
secubit garam
200ml santan kotak+ 1000 air
campur bhn a dan bahan b... tapis
masak sehingga pekat dan letakkan 2 sudu besar minyak
sapu minyak dalam loyang dan letakkan plastik...
tuang ke dalam loyang
tekan dgn plastik ratakan n sapu minyak sikit
Taburkan tahi minyak dan siap untuk dikukus....
biarkan sejuk sebelum dipotong....
secara ringkas resepinya... saya buat sekali jer.... hehehehhehe.... lepastu tunggu bulan puasa lah pula nanti baru nak buat kot....
selamat mencuba....
wassalam...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan